To hækkeklippere til foråret - hvorfor have flere?
- Peter Godtman
- 16. feb.
- 3 min læsning

I skrivende stund er der stadig en måned eller to til foråret, men jeg er allerede ved at rengøre mine to hækkeklippere i skuret og har sendt hæksaksen til slibning. I tidens løb er jeg blevet stillet en lang række spørgsmål om, hvorfor jeg klipper, som jeg gør, og hvilken fordel der er ved at have to hækkeklippere og en hækkesaks til arbejdet. Svaret er enkelt: Det gør arbejdet lettere og hurtigere.
El-hækkeklipperen klarer det grove arbejde
Hækkeklipning skal helst ikke tage hele dagen – slet ikke, når du er familiefar med flere børn. Klipningen bør klares på 2-3 timer, både for familiens skyld, men ærlig talt også fordi jeg ikke ligefrem er i topform som dengang, jeg var 25.
Derfor bruger jeg en 230-volts el-hækkeklipper med et 70 cm sværd, der dækker de store passager nemt og hurtigt. Det er nok bare mig, men jeg synes oprigtigt ikke, at en 18V hækkeklipper med 60 cm sværd helt magter opgaven, når hækken er lidt ældre, og nogle grene er lidt for tykke. Her tager min gamle Bosch el-hækkeklipper – vist nok købt i Silvan – altså hårdt fat, selvom den efterhånden er 10 år gammel, og jeg nok ikke har behandlet den helt så pænt, som jeg burde. På en times tid har jeg klippet begge sider af ligusterhækken ud til vejen, så den er klar til den lille 45 cm Ryobi ONE+ hækkeklipper, som du kan få både i Bauhaus og hos Bygma.
Sådan rengør jeg min el-hækkeklipper
Når jeg er færdig med den store maskine, rengør jeg den altid med det samme. Jeg har for længst lært, at indtørret harpiks og rester fra hækken er et helvede at fjerne, hvis jeg er doven og bare lægger klipperen i skuret efter brug.
4 enkle trin til rengøring af hækkeklipperen:
Jeg børster alle blade, grenstumper og snavs af sværdet.
Tørrer sværdet af med en klud fugtet med rensebenzin.
Rengør sværdet med et mix af majsolie og sprit.
Afslutter med et billigt Bosch-rengøringsmiddel, selvom jeg oprindeligt brugte et mix af almindelig cykelkædeolie og Borup-petroleum. (Ja, jeg skriver cykelkædeolie.... det var / er nu det en familiefar oftest har på lager)
Og så ryger maskinen ellers ind i skuret til efteråret. Fra forår til sensommer kan jeg nøjes med hækkesaksen og den lille klipper.
18V hækkeklippere gør finjustering nemmere
En flot hæk får man sjældent med et 70 cm sværd alene. Selvom jeg de første par år nøjedes med el-hækkeklipperen og en hækkesaks, har den lille Ryobi ONE+ maskine, som jeg købte for nogle år siden, gjort mange ting lettere.
Jeg stiller mig ganske enkelt tæt på hækken, kigger efter ujævnheder og klipper til. Her er det en fornøjelse, at maskinen er batteridrevet og ikke vejer ret meget. Med det lille sværd kan jeg forsigtigt jævne hækken, trimme toppen og finpudse kanterne, så den bliver tæt hen mod sommeren.
Hækkesaksen til de sidste detaljer
Og jo, selvfølgelig har jeg en hækkesaks og en grensaks, som jeg primært bruger før selve klipningen og til at fjerne bare pletter med tykke grene.
Grensaksen er i hvert fald uvurderlig, når jeg en sjælden gang imellem møder en lidt tykkere gren, der efterlader for meget luft i hækken.
Hækkesaksen bruger jeg primært til at studse overgangen til toppen samt i små kroge og hjørner, hvor det gerne skal se ekstra pænt ud. Her er fordelen ved en klassisk hækkesaks helt tydelig: Du får meget bedre fornemmelse for hækkens form og udseende, når du finjusterer med en saks frem for at svinge et 70 cm sværd og efterlade indgangen til haven som en pjusket og grov søjle.
Hvilken hækkeklipper skal du købe?
Diskussionen "over hækken" med naboerne handler jo ofte om modeller og mærker. Udover at jeg nok ville holde mig fra de mere tvivlsomme mærker fra Lidl, Biltema og Harald Skrald, er der vist ikke den store forskel på hækkeklippere – medmindre du er professionel gartner.
Som tidligere nævnt foretrækker jeg i dag Ryobi, og særligt Bauhaus og Bygma har et stort udvalg af hækkeklippere. Men el-klipperen, som jeg har haft glæde af i mere end 10 år, er fra Bosch, der i dag forhandles af både Silvan og Proshop.
Er du lige flyttet i hus og mangler havemaskiner, kan du overveje Ryobis havesæt, som ofte er på tilbud i både Bauhaus, Bygma og Bilka… (Hey, mon Ryobi har en forkærlighed for B’er hos deres forhandlere?)
Vil du have noget, der bare holder i årtier, er det værd at undersøge, om Milwaukee har en hækkeklipper eller to. Milwaukee er trods alt den professionelle pendant til Ryobi, og lur mig, om ikke den holder længere og klipper mere effektivt, hvis du sætter dig lidt ind i, hvad en professionel klipper kan. Ellers er Husqvarna nok også værd at kigge på – jeg ser i hvert fald jævnligt deres maskiner, når anlægsgartnere suser gennem erhvervsparken, hvor jeg arbejder.
コメント